Vindsurfing på is!

Isen har lagt sig tidigt på sjöarna i Närke denna säsong. Det har gått att åka långfärdskridskor, spela Hockey och … Även vindsurfing på isen!

Vi har träffat eldsjälen Richard Ström för att ta reda på mer:

Vad är det ni åker på egentligen?
Vi använder vanlig Windsurfing rigg tillsammans med en bräda med skateboard truckar som vi har medar på!

Vad kostar det?
En isbräda kostar ca 10 000kr + rigg(segel, mast och bom) Som medlem i Örebrosurfarna får man låna klubbens isbräda och segel men vi rekommenderar att man först har varit med på en prova på dag där vi gått igenom rutiner och säkerhet. Medlemskap i Örebrosurfarna kostar 250kr/år.

Är det roligt? svårt?
Gillar man Windsurfing kommer man älska is-Windsurfing! Det är ett perfekt komplement som förlänger säsongen så att man kan windsurfa året runt!. Is-Windsurfing är mycket likt vanlig Windsurfing och är faktiskt lättare då man slipper bada lika mycket när man tränar i början. Men man får inte glömma att isen är hård så det är viktigt med skydd. vi använder självklart hjälm och is-piggar men det är även bra med knäskydd, armbågsskydd, höftskydd och ryggskydd.

Vad är skillnaden mot att vindsurfa?
Skillnaden är såklart att du inte kan hoppa eller rida på vågorna eller freestyla. Men annars är det väldigt likt vanlig Windsurfing, man behöver lite mer tryck på brädans kant i gipparna.

Hur länge har du åkt?
Vi köpte klubbens is-bräda förra säsongen men tyvärr var väder och vind inte på vår sida. I år fick vi däremot en rekord tidig start på säsongen då isen la sig redan i december. Windsurfa har jag gjort i nästan 25år och har mycket rutinen vilket har underlättat för is-windsurfingen.

Är ni många som åker?
Vi är ett litet gäng som is-windsurfar i Örebro men vi jobbar på att fler ska få möjligheten att börja så att vi blir fler! Vi planerar en prova på dag och sen försöker vi visa med bild o film hur kul det är med is-Windsurfing.

Var kan man åka?
Så fort isen är säker att åka på och att det inte är allt för mycket snö. Tänk på att inte åka för nära vanliga skridskoåkare då vi har längre bromssträcka eller om man vurpar.

Kan man åka på snö?
Ja man kan åka på snö men då behöver man högre medar

Kan man göra sig illa?
Is är hårt och det är viktigt att man har skydd! Om man trillar så glider man oftast en lång sträcka innan farten tar slut. Vad behövs? Hjälm, knäskydd, armbågsskydd, höftskydd, ryggskydd och Is-piggar. Åk aldrig ensam.

Hur fort går det?
Nyligen slogs världsrekordet i speed av Adam Mróz i Polen med en hastighet på 109km/h.

Till sist: Hur kan man prova?
Kontakta oss i Örebrosurfarna! Vi har prova på dagar eller så kommer ni ut när vi kör så får ni testa.

Tack Richard!

Så här kan det se ut:

Bilder

Tags:

(Kommentarer har inaktiverats)